Aktualno o trgu nepremičnin

Nadgradnja aplikacije Trgoskop

Na podlagi prejetih pripomb, idej in pobud smo nadgradili aplikacijo Trgoskop. Dodane so naslednje funkcionalnosti:

  • iskalnik lokacije na zemljevidu  po imenu naselja in ulice
  • razširjen nabor podatkov pri izvozu v XLS datoteko (delež prodaje, trajanje najema)

Če prihaja do težav z dostopom do aplikacije Trgoskop, je potrebno osvežiti spletne strani na vašem računalniku. To storite tako, da pritisnete tipki CTRL+F5 ali samo F5.

1. septembra 2015 se izteče prehodno obdobje iz Trgoskopa 1 na Trgoskop 2

Prehodno obdobje je trajalo od 1.4.2015 dalje in v tem času ste naročniki Trgoskopa imeli na voljo obe različici aplikacije - staro (Trgoskop 1) in novo (Trgoskop 2). S 1. septembrom 2015 preneha delovanje Trgoskopa 1. Uporabnikom, ki se še vedno poslužujejo le stare verzije, svetujemo, da pričnejo z uporabo Trgoskopa 2, ki vsebuje tudi podatke o najemninah. Podatki v Trgoskopu 1 se od maja 2015 ne posodabljajo več, medtem ko se podatki v Trgoskopu 2 tedensko osvežujejo.

 

Nadgradnja aplikacije N€P

V meseu marcu je začela veljati nova uredba o določitvi indeksov vrednosti nepremičnin. V splošnem so se vrednosti nepremičnin, ki se vrednotijo po zgoraj naštetih modelih, znižale za 10 do 20 %. Nekoliko več so se v povprečju znižala vrednost zemljišč za gradnjo in pozidanih zemljišč, ki je v nekaterih conah nižja tudi za 30 %.

V preteklem tednu smo posodobili aplikacijo N€P tako, da so izračunane posplošene tržne vrednosti nepremičnin indeksirane skladno z novo Uredbo o določitvi indeksov vrednotenja nepremičnin UL RS št. 13/2015.

Trgoskop - osvežitev povezave

Obe aplikaciji Trgoskopa (stara in nova verzija) sta na voljo in delujeta. Če prihaja do težav z dostopom, je potrebno osvežiti spletne strani na vašem računalniku. To storite tako, da pritisnete tipki CTRL+F5

Postopek osveževanja lahko traja nekaj trenutkov in ga izvedete le enkrat.

V kolikor vam težave ne uspe rešiti, nas prosim pokličite na 01/200 29 29 ali 01/200 29 48 ali pišite na pomoc@trgnepremicnin.si

OPOZORILO - Nedostopnost aplikacij Trgoskop in N€P od četrtka 16.00 do ponedeljka 8.00

Od četrtka popoldan, 19.3.2015 16.00, do ponedeljka zjutraj, 23.3.2015 8.00, bo potekal prenos infrastrukture na kateri delujeta aplikaciji Trgoskop in N€P. V tem času bosta obe aplikaciji nedosegljivi. Hvala za razumevanje.

Nova uredba o določitvi indeksov vrednosti nepremičnin

V Uradnem listu RS 13/2015 je bila objavljena nova uredba o določitvi indeksov vrednosti nepremičnin na dan 31.3.2015. Uredba določa indekse vrednosti nepremičnin za tiste modele in cone, kjer je sprememba indeksa večja od 10 %. To so:

  • stanovanja (od 0,80 do 0,90),
  • hiše (od 0,76 do 0,90),
  • lokali (od 0,85 do 0,90),
  • pisarne (od 0,81 do 0,90),
  • industrijske stavbe (0,90),
  • stavbe za javno rabo (od 0,85 do 0,90),
  • zemljišča za gradnjo stavb (od 0,75 do 0,90),
  • pozidana zemljišča (od 0,70 do 0,90).

V splošnem se bodo vrednosti nepremičnin, ki se vrednotijo po zgoraj naštetih modelih, znižale za 10 do 20 %. Nekoliko več se bo v povprečju znižala vrednost zemljišč za gradnjo in pozidanih zemljišč, ki bo v nekaterih conah nižja tudi za 30 %. Indeksi vrednosti nepremični se uporabijo tako, da se sedanja vrednost nepremičnine (določena z modelom vrednotenja in indeksom vrednosti nepremičnin na dan 1.1.2013) pomnoži z novim indeksom vrednosti nepremičnin na dan 31.3.2014.

Uredba začne veljati 14.3.2015, pripis novih vrednosti v register nepremičnin bo Geodetska uprava RS izvedla najkasneje do konca meseca marca.

Uporabnikom smo omogočili dostop do podatkov o najemninah

Novo verzijo Trgoskopa 2, ki je na voljo od decembra 2014, smo dopolnili s podatki o najemnih poslih.

Za prijavo v Trgoskop 2 in pregled najnovejših podatkov kliknite tukaj

Za prijavo uporabite vaše obstoječe uporabniško ime in geslo. Če gesla še nimate ali še niste bili naročnik Trgoskopa, se lahko registrirate in naročite brezplačni 7 dnevni testni paket. Naročniki boste lahko v prehodnem obdobju uporabljali obe verziji aplikacije. Po preteku testnega obdobja, bomo staro verzijo Trgoskopa izklopili in ga nadomestili s Trgoskopom 2. Ob prehodu na novo verzijo boste naročniki obveščeni po elektronski pošti.

Za dodatne informacije v zvezi z naročilom ter pomoč pri registraciji in naročilu testnega paketa nas lahko pokličete na 01/200 29 00 ali pišete na pomoc@trgnepremicnin.si

Polletno poročilo 2014

Po poročilu o slovenskem nepremičninskem trgu za I. polletje 2014, ki so ga pripravili na Geodetski upravi RS, se je v prvem polletju 2014 v primerjavi z drugim polletjem 2013 promet s stanovanjskimi nepremičninami povečal za 17 odstotkov, kar je daleč največja polletna rast po drugem polletju 2009.

Preberi več...

Obvestilo o nadgradnji aplikacije Trgoskop

Dne 17.4.2014 je bila izvedena nadgradnja aplikacije Trgoskop. Kot posledica tega se lahko zgodi, da imate nekateri uporabniki težave s prijavo v aplikacijo. Razlog za to je v tem, da si je vaš brskalnik zapomnil nekatere nastavitve aplikacije. Da bi napako odpravili morate pobrisati vašo zgodovino brskalnika. Predvsem pomembno je da pobrišete piškotke ter začasne internetne datoteke.

Postopek brisanja zgodovine brskalnika za Internet Explorer: http://windows.microsoft.com/sl-si/windows7/how-to-delete-your-browsing-history-in-internet-explorer-9

Postopek brisanja zgodovine brskalnika za Google Chrome: https://support.google.com/chrome/answer/95537?hl=sl

Postopek brisanja zgodovine brskalnika za Mozilla Firefox: https://support.mozilla.org/sl/kb/kako-zbrisete-nedavno-zgodovino-za-brskanje-iskanj

Sodelovanje na posvetu

Geodetski inštitut Slovenije je 14. in 15. novembra sodeloval na 24. tradicionalnem posvetu "Poslovanje z nepremičninami" v Portorožu. 
Preberi več...

Polletno poročilo 2013

Po podatkih Polletnega poročila o povprečnih cenah nepremičnin na slovenskem trgu za leto 2013 je zaznati nekoliko opaznejši padec prometa s stanovanjskimi nepremičninami. Nadaljeval se je trend upada prometa s stanovanji, ki smo mu z izjemo rahlega porasta v prvem polletju preteklega leta priča že vse od oživitve trga v prvi polovici leta 2010. Upadel je tudi promet s hišami, za katere je bilo po oživitvi trga značilno celo rahlo naraščanje števila evidentiranih prodaj.

Preberi več...

Trgoskop in N€P - motnje v delovanju aplikacij

Do nedelje, 29.9.2013, bodo potekala vzdrževalna dela infrastrukture, zaradi česar v večernih urah (po 20. uri) ne bosta delovali aplikaciji Trgoskop in N€P. Za nastalo situacijo se opravičujemo in se vam zahvaljujemo za razumevanje.

Zahvaljujemo se vam za udeležbo na predstavitvi NVALUTE

V sredo, 18. septembra 2013, smo v M hotelu v Ljubljani predstavili mobilno aplikacijo NVALUTA, s katero lahko uporabniki mobilnih telefonov in tabličnih računalnikov brezplačno dostopajo do podatkov o sklenjenih nepremičninskih poslih v okolici njihovega trenutnega položaja ter za dano lokacijo pridobijo še podatek o informativni tržni vrednosti referenčnih nepremičnin. Več o aplikaciji si lahko preberete na naši spletni strani www.trgnepremicnin.si/sl/nvaluta

Vsem, ki ste se izobraževanja udeležili se zahvaljujemo za udeležbo. Vabimo Vas, da se nam pridružite tudi v prihodnje in da spremljate razvoj portala Trg nepremičnin in naših spletnih aplikacij.

Na spodnjih povezavah si lahko ogledate gradivo, ki je bilo predstavljeno na izobraževanju:

Za dodatne informacije smo vam na voljo po telefonu na številki 01/200 29 35 ali po e-pošti info@trgnepremicnin.si.

Preberi več...

Vabljeni na predstavitev mobilne aplikacije NVALUTA

Organiziramo predstavitev prve brezplačne mobilne aplikacije za javni vpogled v slovenski trg nepremičnin, ki bo potekala v sredo, 18. septembra 2013, ob 10. uri, v M hotelu v Ljubljani. Predstavitev bo trajala približno uro in pol.


Preberi več...

Objave analiz oglaševanih cen

V sodelovanju s spletnim portalom SLONEP smo v letu 2012 pričeli z izvajanjem analiz oglaševanih cen. Rezultate analiz lahko trenutno spremljate v rubriki Četrtletne analize cen.

Vse analize temeljijo na nepremičninskih oglasih objavljenih na portalu Nepremicnine.net.

Občasen izpad delovanja aplikacij Trgoskop in N€P

Danes, 31.1.2013, bo zaradi motene oskrbe z internetom, občasno prihajalo do izpada delovanja aplikacij Trgoskop in N€P.

Za nastalo situacijo se opravičujemo in se vam zahvaljujemo za razumevanje.

Spremljanje stanovanjskega trga na podlagi oglaševanih cen

Objavljamo povzetek prispevka, predstavljenega na 23. posvetu Poslovanje z nepremičninami, ki je potekal v Portorožu, 15. in 16. novembra 2012.

Spremljanje stanovanjskega trga na podlagi oglaševanih cen
Sandi Berk (Geodetski inštitut Slovenije, Ljubljana), Anton Setnikar (Internet Media d. o. o., Ljubljana), Katja Tič (Geodetski inštitut Slovenije, Ljubljana)

Spremljanje trga nepremičnin v Sloveniji je zakonsko urejeno in temelji na analizi izvedenih transakcij,
ki se vodijo v evidenci trga nepremičnin. V prispevku je predstavljeno neodvisno spremljanje trga, ki
temelji na nepremičninskih oglasih objavljenih na spletu, in sicer na portalu Nepremicnine.net.

Preberi več...

Razmere na nepremičninskem trgu

Po podatkih Kvartalnega poročila o povprečnih cenah nepremičnin na slovenskem trgu za tretje četrtletje 2012 ni zaznati bistvenih sprememb na nepremičninskem trgu. Trend padanja cen nepremičnin, ki ga v zadnjem letu izkazujejo vse stanovanjske in poslovne nepremičnine ter zemljišča, razen gozdnih zemljišč, se nadaljuje in se še krepi.

Preberi več...

23. posvet »Poslovanje z nepremičninami«

Portorož, 15. in 16. november 2012

Pripravili smo prispevek, ki ga bomo predstavili na posvetu 16. 11. 2012 ob 14. uri v okviru sekcije za individualno vrednotenje nepremičnin. Naslov prispevka: »Spremljanje stanovanjskega trga na podlagi oglaševanih cen«. Pripravili bomo tudi razstavni prostor, kjer bo mogoče preizkusiti spletni aplikaciji Trgoskop in N€P.

Vljudno vabljeni!

Analize oglaševanih cen nepremičnin

V preteklih mesecih smo v sodelovanju s portalom Nepremicnine.net in portalom SLONEP.net  razvijali model za analize oglaševanih cen nepremičnin na slovenskem trgu. Prve objave lahko pričakujete že v mesecu septembru. V kratkem bomo objavili analize in statistike oglaševanih cen nepremičnin za pretekle kvartale letošnjega leta. Za prihajajoča četrtletja bodo na razpolago redne četrtletne objave. Analize po zahtevanih kriterijih (območje, vrsta nepremičnine, ipd.) bo možno izdelati tudi po naročilu.