Pogosta vprašanja

Pri industrijskih nepremičninah se kot pripadajoče zemljišče industrijske stavbe smatra zemljišče v velikosti dvakratnika zemljišča pod stavbo (ZPS). Zakaj v N€P-u ni polja za vnos podatka o ZPS?

Pri vrednotenju zemljišč, ki ga označimo kot funkcionalno zemljišče industrijske stavbe, se po modelu IND vrednoti samo parcele, ki ležijo pod stavbo. Maksimalna velikost zemljišča, ki se lahko vrednoti po modelu IND, je določena kot dvakratnik zemljišča pod stavbo (fundus stavbe). Preostalo zemljišče se vrednoti glede na preostale stavbe, ki ležijo na parceli, namensko in dejansko rabo zemljišča.

V N€P-u se v obrazcu za vnos podatkov o nepremičnini, ki se vrednoti po modelu IND ne vpisuje podatek o ZPS, temveč se vpiše samo površino zemljišča, ki se vrednoti po modelu IND (polje Pripadajoče zemljišče k delu stavbe). Če je površina parcele oz. parcel manjša od dvakratnika ZPS, se vpiše površino parcele; če je površina parcele oz. parcel večja od dvakratnika ZPS, se vpiše dvakratnik ZPS.

Preberi več...

Po modelu vrednotenja za črpalke je vrednost odvisna le od lokacije in letne količine prodanih naftnih derivatov. V N€P-u pa na vrednost vpliva leto izgradnje stavbe, neto površina stavbe in pripadajoče zemljišče stavbi. Ali gre za napako?

Ne, izračun v N€P-u ni napaka. Pri vašem izračunu ste izbrali model Posebne nepremičnine (raba 1230301 Nadstrešnica bencinskega servisa s točilnimi napravami za maloprodajo naftnih derivatov cestnim motornim vozilom), pri katerem dejanski promet nepremičnine ne vpliva na vrednost nepremičnine. Model vrednotenja Črpalke ni vključen v N€P.

Preberi več...

Ali lahko v aplikaciji N€P ponovim izračun vrednosti nepremičnine s spremenjenimi lastnostmi?

Da. Za izbrano nepremičnino lahko ponovite izračun vrednosti s spremenjenimi lastnostmi nepremičnine. Spremenite lahko vse lastnosti razen modela vrednotenja (korak 1), t.j. raba, lokacija in lastnosti nepremičnine. Izračun ponovite s klikom na gumb Izračunaj.

Kako odpravim težave pri uporabi Trgoskopa?

Največkrat so težave pri uporabi Trgoskopa povezane s shranjeno zgodovino v vašem brskalniku. Če zaznate eno ali več naštetih težav (kartografski vmesnik že dalj časa ne deluje pravilno, aplikacija se ne naloži do konca, ostane bel zaslon, pojavijo se beli kvadratki na karti, vnosna okna postanejo neodzivna, ipd.) vam svetujemo, da poizkusite s "prisilno osvežitvijo" strani, kar na Windows operacijskih sistemih naredite tako, da držite tipko CTRL in pritisnete F5 (Mac uporabniki držite tipko Jabolko in F5).

Preberi več...

Kako postanem registriran uporabnik?

Če še niste registrirani uporabnik, se lahko registrirate na http://aplikacije.trgnepremicnin.si/Utility/?p=register

Preberi več...

Kaj omogoča Trgoskop?

Trgoskop omogoča iskanje po bazi kupoprodajnih poslov, dostop do podrobnih podatkov o sklenjenih poslih in grafično predstavitev lokacije poslov.

Preberi več...

Kje lahko dobim navodila za uporabo Trgoskopa?

Navodila za lažji začetek dela z aplikacijo Trgoskop si lahko prenesete s spletnega portala Trg nepremičnin  (prenesi navodila).

Preberi več...

Kateri podatki se uporabljajo v aplikaciji Trgoskop?

Trgoskop črpa podatke o poslih iz državne baze Evidenca trga nepremičnin (v nadaljevanju ETN), ki jo vodi in vzdržuje Geodetska uprava RS. Baza podatkov o poslih v Trgoskopu se osvežuje enkrat tedensko.

Preberi več...

Kje lahko dostopam do aplikacije Trgoskop?

Spletna aplikacija Trgoskop je dostopna preko svetovnega spleta na portalu Trg nepremičnin:
http://aplikacije.trgnepremicnin.si/cas/login?service=http://aplikacije.trgnepremicnin.si/RealEstate/

Preberi več...

Kako poteka iskanje poslov v Trgoskopu?

Za iskanje poslov  lahko uporabite 3 različne tipe iskanj:
•    osnovno iskanje
•    napredno iskanje in
•    grafično iskanje.

Preberi več...

Nekaj praktičnih primerov uporabe Trgoskopa

V nadaljevanju si lahko ogledate nekaj praktičnih primerov uporabe osnovnega, grafičnega in naprednega iskanja poslov v Trgoskopu.

Preberi več...

Iščem vse posle s stanovanji v izbrani občini. Kako v Trgoskopu nastavim iskalnik?

V aplikaciji Trgoskop izberete Osnovno iskanje in v njem izberete časovno obdobje (v polju datum sklenitve pogodbe), v katerem iščete posle.

Preberi več...

Kdaj lahko uporabim Trgoskop?

Uporabo Trgoskopa priporočamo vedno, ko potrebujete informacije o dejanskem stanju trga nepremičnin na podlagi podatkov o sklenjenih kupoprodajnih poslih.

Preberi več...

Kaj je Trgoskop?

Trgoskop je spletna aplikacija, ki omogoča pregled podatkov o sklenjenih kupoprodajnih poslih z nepremičninami in je nepogrešljivo za investitorje, cenilce, banke, zavarovalnice, nepremičninske družbe in vse strokovnjake s področja nepremičnin.

Preberi več...

Kje dobim več informacij?

Za več informacij o aplikaciji Trgoskop, N€P ter o portalu Trg nepremičnin se obrnite na naše svetovalce, ki vam bodo z veseljem pomagali.

Preberi več...